Leestijd 3 min

Hoe verloopt een project bij Smartscript?

Reading Time 3 minutes Doelen stellen De eerste stap is direct de belangrijkste stap. Het doel vaststellen, in andere woorden, de stip op de horizon zetten. Wat gaan we ontwikkelen en waarom? Wat is het uiteindelijke doel van het product dat wij gaan ontwikkelen? Welke behoefte moet het vervullen? Voordat dit helder is gaan we niet verder. Alle stappen […]

Smartscript

Hoe werkt Smartscript?

Reading Time 3 minutes

Doelen stellen
De eerste stap is direct de belangrijkste stap. Het doel vaststellen, in andere woorden, de stip op de horizon zetten. Wat gaan we ontwikkelen en waarom? Wat is het uiteindelijke doel van het product dat wij gaan ontwikkelen? Welke behoefte moet het vervullen?
Voordat dit helder is gaan we niet verder. Alle stappen die worden gezet zullen gerelateerd zijn aan de hand van deze stip op de horizon. We werken stap voor stap naar het doel toe om tot een optimaal resultaat te komen.

Functies bepalen
Als het doel van het product helder is, gaan we de functies en features bepalen. Simpel gezegd: bepalen wat het product moet kunnen. Vaak komt er een hele lange lijst van functies en features vanuit de klant. Hierin is het belangrijk om onderscheid te maken in:
– must haves
– should haves
– nice to haves
Dit doen wij vooral om te voorkomen dat we een extreem geavanceerd product gaan ontwikkelen wat enorm veel ontwikkeltijd in beslag gaat nemen. Door onderscheid te maken kunnen we een eerste versie van het product bepalen. In de toekomst kan er altijd worden doorontwikkeld aan de hand van de ‘should haves’ en de ‘nice to haves’.

Design fase
Deze fase wordt onderverdeeld in de UX en UI Fase.
UX fase:
– user Journey Map: Hierin wordt gekeken naar welke fases de gebruiker doorloopt en welke handelingen hierbij gedaan (kunnen) worden.
– wireframing: In deze fase wordt de user journey map i.c.m. met de functies en features vertaald naar een schets van alle schermen inclusief functionaliteiten.
– prototyping: In deze fase wordt het wireframe tot leven gemaakt om alle functies werkend te maken.
UI fase:
Alle schermen voortkomend uit de UX fase worden uitgewerkt in een gedefinieerd design. Een Design System maakt designen makkelijk en doorontwikkelen zeer efficient. Als er een wijziging is in 1 element, wordt deze automatisch doorgevoerd in alle ander elementen van hetzelfde type.

Development fase

In deze fase wordt het bovenstaande verhaal vertaald naar een werkend product. Het ontwikkelproces begint, dit wordt de back-end genoemd.
Aan de hand van de grootte van het project staat er een bepaalde tijd voor het ontwikkelen van het product. Deze periode delen wij op in stukken (sprints) waarin aan het eind van elke sprint terugkoppeling wordt gegeven aan de klant. Hierin wordt het gedane werkt besproken en voorzien van feedback vanuit de klant. Op deze manier weten wij altijd of we op de juiste weg zijn. Indien dit niet zo is kunnen we ook snel bijsturen op deze manier.

Testing en live gaan!
Testen is cruciaal bij het ontwikkelen van software producten. Uiteraard testen wij alles nauwkeurig, maar er wordt ook veel van de opdrachtgever verwacht. Samen wordt het product doorlopen en gekeken naar alle functies en features. In deze fase zullen er ongetwijfeld nog zaken naar voren komen die nog aangepast moeten worden. Dit doen we net zo lang tot het product 100% naar tevredenheid is.
Als we zover zijn is het tijd om LIVE te gaan en het product te lanceren en presenteren!!

Onderhoud
Nadat het product in de lucht is, is het van belang dat dit ook zo blijft. De onderhoudsfase is van ook van groot belang bij software producten. Hieronder valt o.a. het fixen van bugs, het updaten van de software, door ontwikkelen etc.
Zie het als de periodieke APK keuring van een auto. Die heeft ook af en toe nieuwe banden nodig om goed te kunnen blijven rijden. Zo werkt het met software ook.

Heb jij plannen voor een nieuw project? Neem gerust contact met ons op en vraag naar Tom.
tom@smartscript.nl
+31 85 1303420